Home / Keusahawanan / Perkara Perlu Dilakukan Sebelum Jadi Rakan Kongsi

Perkara Perlu Dilakukan Sebelum Jadi Rakan Kongsi

Nak jadi rakan kongsi?
Lakukan perkara-perkara ini.

Dalam kita nak buka syarikat dan jadi rakan kongsi bersama rakan, ahli keluarga, saudara mara atau dengan sesiapa sahaja. Pastikan kita lakukan perkara ini sebelum perkara yang lain akan berlaku.

Apa itu perkara yang perlu kita ada?

1) Peranan sebelum Pelbagai.
Pastikan anda tahu peranan anda dan rakan kongsi dalam syarikat, untuk elak anda dari melakukan pelbagai tugas tanpa agihan tugas. Kerja dalam pasukan lebih penting berbanding kerja secara bersendirian.

2) Kepentingan sebelum tiada apa-apa.
Dalam sibuk kita nak naikkan bisnes syarikat. Pastikan anda tahu apa kepentingan atau jumlah % pemilikan kita dalam syarikat. Jangan mudah terpengaruh dengan % kepentingan tinggi jika tidak tahu apa kelebihannya dan apa perlu dilakukan untuk dapatkan.

3) Tanggungjawab sebelum hentam sahaja.
Pastikan anda tahu apa tanggungjawab sebagai rakan kongsi kepada syarikat dalam memastikan tidak wujud konflik kepentingan, pecah amanah, tidak tinggalkan syarikat begitu sahaja dan jika wujud kematian (siapa yang nak ambil alih)


PERHATIAN: Celik Hartanah tidak bertanggungjawab terhadap komen yang ditulis melalui laman sosial media facebook ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun fb dan tidak semestinya menggambarkan pendirian penulis. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

KOMEN PANDANGAN & PENDAPAT ANDA DI BAWAH:
Share Artikel Dapat Duit Tepi

About Amsyari Shakur

Amsyari Shakur