Home / Kewangan / Celik Kewangan / Apa Beza Surat Pelantikan Dan Surat Pengesahan, Serta Kaitannya Dengan Pinjaman Perumahan?

Apa Beza Surat Pelantikan Dan Surat Pengesahan, Serta Kaitannya Dengan Pinjaman Perumahan?

Dalam memohon pembiayaan perumahan dengan bank, kebiasaan pihak bank akan memerlukan dokumen yang berkaitan dengan pekerjaan anda. Antaranya ialah Confirmation Letter (Surat Pengesahan).

Berdasarkan pengalaman saya, masih ada lagi yang kurang mengerti tentang surat ini apabila saya minta.

BEZA ANTARA APPOINTMENT LETTER DAN CONFIRMATION LETTER DALAM MEMOHON PINJAMAN PERUMAHAN.

SURAT PELANTIKAN (Appointment Letter) dan SURAT PENGESAHAN (Confirmation Letter), kedua-duanya memainkan peranan penting dalam konteks kepada pengambilan pekerja.

Surat Pelantikan diberikan kepada calon yang telah ditawarkan pekerjaan dan calon itu telah menerima tawaran tersebut.
Sebaliknya, Surat Pengesahan disediakan kepada pekerja yang telah berjaya menyelesaikan tempoh percubaannya dan syarikat menganggapnya sebagai aset kepada organisasi.

Pertama, Surat Pelantikan diberikan kepada calon yang menyatakan bahawa dia dilantik dalam syarikat itu.

Kedua, setelah berjaya menyelesaikan tempoh percubaan, pengesahan kemudiannya diberikan kepada pekerja yang menyatakan bahawa dia kini pekerja tetap syarikat.

Ramai orang berfikir bahawa dari segi pekerjaan, Pelantikan adalah sama seperti Pengesahan. Walau bagaimanapun, kedua-duanya berbeza antara satu sama lain dalam pelbagai aspek.

Marilah kita fahamkan kedua-duanya dan jelaskan perbezaannya.

Surat Pelantikan adalah berkaitan dengan pelantikan. Pelantikan merujuk kepada tugasan dan peranan dalam pekerjaan. Kitaran pengambilan mempunyai beberapa langkah seperti senarai pendek pemohon, temuduga calon yang dipilih, dan lain-lain.

Selepas proses pemilihan, calon yang dipilih dan kemudian pekerjaan ditawarkan kepada mereka. Jika calon menerima tawaran itu, syarikat akan mengeluarkan Surat Pelantikan.

Ini adalah untuk memaklumkan kepada calon sekarang telah diberikan peranan dalam syarikat itu dan calon itu akan bekerja dengan syarikat itu. Surat Pelantikan juga menggambarkan kedudukan, gaji dan pelbagai terma dan syarat lain yang berkaitan dengan pekerjaan tersebut.

Surat Pelantikan juga mesti mengandungi butiran mengenai tempoh percubaan. Ini bermakna calon yang dilantik perlu menjalani tempoh percubaan, di mana kerjanya akan dipantau. Jika kerja pekerja dapat memenuhi keinginan syarikat, maka ia disahkan untuk tugas tersebut. Oleh itu, pelantikan tidak datang dengan pengesahan.

Pelantikan perlu disahkan selepas tempoh percubaan. Walau bagaimanapun, proses itu mungkin berbeza dari satu syarikat ke syarikat yang lain. Sesetengah pekerja tidak dapat melaksanakan tugas secara konsisten semasa tempoh percubaan. Dalam kes seperti ini, syarikat tidak mahu mengesahkan pelantikan pekerja tersebut.

Syarikat mungkin membatalkan pelantikan atau melanjutkan tempoh percubaan. Pelanjutan tempoh percubaan memberikan peluang lain kepada pekerja untuk membuktikan diri mereka. Sebaliknya, jika seorang pekerja berjaya menyelesaikan tempoh percubaan, syarikat itu ingin mengekalkan pekerja di syarikat itu dan mengeluarkan Surat Pengesahan.

Surat ini menyatakan bahawa calon itu kini menjadi pekerja tetap syarikat dan akan mendapat faedah yang sama dengan pekerja tetap yang lain. Gaji mungkin juga meningkat dan pada umumnya beberapa faedah lain juga turut disertakan dengan pengesahan.

Perbezaan utama antara Surat Pelantikan dan Surat Pengesahan adalah bahawa surat pelantikan sering digunakan untuk mengambil calon baru dalam syarikat, sedangkan Surat Pengesahan digunakan untuk mengesahkan pekerjaan calon-calon baru di dalam syarikat.

Surat Pelantikan mesti mengandungi butiran seperti pakej gaji, kedudukan dan tempoh percubaan. Sebaliknya, Surat Pengesahan mesti menyebut manfaat yang dimanfaatkan seseorang untuk disahkan dan juga faedah tambahan yang lain.

Jadi anda nampak tak kenapa pihak bank perlukan dokumen-dokumen ini?

Pentingnya juga anda pelajari tentang selok-belok serta cara yang betul supaya anda senang layak dalam memohon pinjaman perumahan.

Klik link di bawah ini jika ingin mempelajari lebih lanjut mengenai cara-cara mendapat pinjaman perumahan menggunakan tips serta teknik yang betul.


PERHATIAN: Celik Hartanah tidak bertanggungjawab terhadap komen yang ditulis melalui laman sosial media facebook ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun fb dan tidak semestinya menggambarkan pendirian penulis. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

KOMEN PANDANGAN & PENDAPAT ANDA DI BAWAH:
Share Artikel Dapat Duit Tepi

About Mior Hafis Mior Ahmad

Mior Hafis Mior Ahmad